Benvinguts al bloc del PSPV Bocairent

Benvinguts al bloc de l'Agrupació Local de Bocairent del PSPV. Des d'aquest blog volem fer arribar a tots els bocairentins/es les notícies, idees, opinions i fotos que es promouen dins del partit. Aixi mateix donem la benvinguda a totes aquelles persones que vulguen col·laborar amb nosaltres aportant idees i comentaris.

divendres, 27 d’abril del 2012

La 5a Fira del llibre marca un intens cap de setmana a Bocairent

Bocairent es prepara per viure un intens cap de setmana que estarà protagonitzat per la celebració de la 5a Fira del llibre a la plaça de l’Ajuntament. Animacions lectores, tallers infantils, venda d’exemplars, recollida solidària d’obres i, fins i tot, un sopar literari ompliran d’activitat les dos jornades que tindran els punts culminats en el lliurament de premis del 4t Concurs de cal·ligrames i en la presentació de textos. Així, Vicent Satorres serà l’encarregat de donar a conèixer la publicació “Enric Valor: lingüista, novel·liste i rondaller” que recull les ponències presentades sobre l’escriptor a una jornada organitzada per l'IEVA. Dissabte de vesprada serà el torn de Verónica Díaz i “Ana en el autobús” i per la nit del poemari de Vicent Berenguer “La terra interior i altres poemes” mentre que diumenge Silvestre Vilaplana i Ximo Soler abastaran “El quadern de les vides perdudes” i “Guardianes de Tierra santa. Acto de fe”, respectivament.
Per a la regidora de Cultura, Paqui Cabanes, “arribar a la cinquena edició és una bona mostra del compromís de l’Ajuntament i dels habitants de Bocairent amb la literatura”. A més, la responsable municipal valora “molt positivament” tant la implicació de les diferents llibreries i entitats que exposaran el seu catàleg com l’ampliació de l’horari de venda fins diumenge de vesprada. Per tot això, Cabanes anima “als nostre veïnat i el de poblacions pròximes a acudir a aquesta cita amb les lletres”.

Altres activitats

Dissabte a les 18.30 h, el club de bàsquet Patronato disputarà al Pavelló esportiu municipal l’últim encontre de la temporada contra el Dénia Cafemax amb el títol de la categoria en joc ja que ambdós equips arriben empatats a victòries. 
Dissabte a les 19.00 h, el Teatre Avenida acollirà el tradicional concert de Primavera de l’Associació unió musical de Bocairent dirigida per José Vicente Moltó que estarà acompanyada pel Centre artístic musical de Xàbia baix la batuta de Juan Sanjuán.
Diumenge de a les 9.00 h, tindrà lloc la celebració de la festa del Còlera que recorda la finalització de l’epidèmia de la malaltia el 1885 amb una missa a l’ermita del Sant Crist seguida d’un esmorzar popular. Igualment, el major barri de la població, el de la Santa Creu, viurà la prèvia de la seua festa amb el 12é Trofeu de tànguit, de petanca i de trompa al parc de Pius XII. 
Dimarts de matí Bocairent recordarà el seu antic patró amb la romeria a l’ermita de Sant Jaume enclavada en la vessant nord de la serra de Mariola amb música i la presència d’un porrat que completaran l’eucaristia, la benedicció de “conxes” i les tradicionals cucanyes.

Fira del llibre: relació completa d’activitats

10.00 a 14.00 h i 16.00 a 20.00 h > Venda de llibres: Llibreria i papereria Mariola (Bocairent), Manualitat i papereria María (Bocairent), Cercle de lectors (Bocairent), Llibreria XSpaiñ (Banyeres de Mariola), La Llibreria (Ontinyent), Bastida Llibres (Ontinyent), Llibreria 26 lletres (Alcoi), Institut d’estudis de la Vall d’Albaida
Exposició: “Joanot Martorell: un cavaller sense fronteres” d’Editorial Bromera
Recollida solidària de llibres

Dissabte, 28 d’abril

10.15 a 12.15 h > Animació lectora per a xiquetes i xiquets: “Açò va ser i era”
12.30 h > Presentació del llibre “Enric Valor: lingüista, novel·liste i rondaller” a càrrec de Vicent Satorres
17.00 a 18.00 h > Tallers infantils
18.30 h > Presentació del llibre “Ana en el autobús” a càrrec de l’autora, Verónica Díaz, i de Mari Cruz Pla
21.30 h > Sopar literari a la cafeteria l’Esglai i presentació de l’obra “La terra interior i altres poemes” a càrrec de l’autor, Vicent Berenguer, i de Manel Delgado

Diumenge, 29 d’abril

11.00 a 12.00 h > Tallers infantils
12.30 h > Presentació de l’obra “El quadern de les vides perdudes” a càrrec de l’autor, Silvestre Vilaplana, i d’Alícia Mafé
18.00 h > Presentació de l’obra “Guardianes de Tierra santa. Acto de fe” a càrrec de l’autor, Ximo Soler, i de José Vicente Galiana
19.15 h > Lliurament de premis del 4t Concurs de cal·ligrames i cloenda de la 5a Fira del llibre

Bocairent rep la distinció Francesc de Vinatea de les Corts Valencianes

L'alcalde de Bocairent, Josep-Vicent Ferre i Dominguez, va rebre aquest dimecres, 25 d'abril, de mans del president de les Corts valencianes, Juan Cotino, la distinció Francesc de Vinatea com a reconeixement per ser municipi de naixement de José Joaquín Castelló. El diputat va participar en la promulgació de la Constitució de 1812. L'acte d'homenatge també va comptar amb la participació d'altres quinze primers edils de la Comunitat.

Precisament, Bocairent està duent a terme una intensa programació commemorativa de l'efemèride amb la intenció de “posar en valor” la figura de Castelló, segons Josep-Vicent Ferre. Així, dissabte passat dia 20, més de centenar de persones es va congregar a la Sala Joan de Joanes per veure el documental “Els valencians de la Pepa” produït per RTVV i dirigit per Matilde Alcaraz, oriünda de la població, que va explicar també algunes de les vicissituds de la seva preparació mentre que l'historiador Fran Crespo va contextualitzar l'època anterior i les circumstàncies que van envoltar el naixement del primer text constitucional espanyol i tercer del món.

dijous, 19 d’abril del 2012

S'acaben els fàrmacs gratis per als pensionistes, ara pagaran el 10% de les medicines

El nou sistema, que vincula el percentatge que es paga a la renda del pacient, amb uns tope de pagament mensual, implica un desafiament majúscul per a la gestió sanitària. Caldrà redefinir el nivell de pagament de cadascun, amb una complicada gestió de dades d'Hisenda, sobretot en un país que després de 10 anys de les transferències encara no ha aconseguit que els diferents sistemes sanitaris estiguin connectats. La crisi i la necessitat d'ajustos en sanitat —uns 7.000 milions— ha estat la causa d'aquesta revolució aprovada ahir pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, on estan presents les conselleries i el ministeri. Però, curiosament, la seva contribució econòmica va a ser mínima, segons ha admès la ministra de Sanitat, Ana Mato. Té més aviat un paper “educatiu”, perquè els usuaris donin valor als medicaments que reben.

El canvi s'espera que entre en vigor en un parell de mesos, una vegada se solucionen els problemes legislatius i tècnics, ha dit Mato. I els més afectats van a ser els pensionistes. Fins ara, aquests estaven exempts de pagar. A partir d'ara, hauran de pagar, per regla general, el 10% dels tractaments. Hi haurà excepcions: no s'aplicarà a els qui cobrin pensions no contributives, que són les més baixes. I hi haurà tres grups de co-pagament, en funció de la renda. Els que tinguin uns ingressos que els eximeixin de presentar declaració de la renda tindran un límit de vuit euros al mes. Per cert que aquest tope va ser fixat per la ministra en 18.000 euros a l'any, però, segons l'Agència Tributària, està en 22.000 (una altra mentida de la ministra?). La resta, fins a uns ingressos de 100.000 euros, haurà de pagar també el 10% dels medicaments, però amb un límit de 18 euros al mes. A partir d'aquesta quantitat, pagaran el 20% fins a 60 euros mensuals.

 Entre els traballadors actius, també hi haurà un augment de l'aportació. Es quedarà en el 40% si guanya menys del límit no declarable, i arribarà al 50% a partir d'aquí. De nou, si se superen els 100.000 euros, l'aportació puja, i arribarà al 60%. Els aturats pagaran com els actius, menys els que ja hagin esgotat la prestació, que estaran exempts. Mato va admetre que aquesta mesura aportarà solament uns “centenars de milions d'euros”. I que la implantació del sistema no pot ser immediata. El PSOE calcula que la mesura aportarà, com a molt, 1.000 milions d'euros.

 La resta de les mesures anunciades tenen una sospitosa aroma a vella promesa. Per exemple, ajustar la dispensació de medicaments a les necessitats del tractament. Això, conegut habitualment com unidosis, és una vella reclamació de les autoritats, i ja des de 2002, amb el PP, s'han fet assajos que no han acabat de funcionar. L'últim intent, de l'anterior Govern del PSOE, va anar que els laboratoris fabriquessin envasos amb les pastilles més habituals (per exemple, 21 si es tracta d'un tractament de tres preses al dia durant una setmana) i, per completar-ho, que fabriquessin caixes d'una o dues pastilles per ajustar millor l'oferta.

Una de les obstinacions de la ministra va ser recalcar que no es fan retallades, sinó ajustos. El Consell, de fet, no ha revisat la cartera de prestacions. Però sí ha establert tres nivells: el bàsic, la qual cosa és obligatori oferir gratis en totes les comunitats; el suplementari, per a partides, com la farmàcia o les pròtesis, per les quals ja existeix un co-pagament, i l'accessòria, per a altres extres. Calcula que l'harmonització d'aquestes dues últimes estalviarà uns 500 milions.

Però el gruix dels ajustos s'espera que venja d'on sempre: de les compres de fàrmacs. Mato no va especificar com. Part de la recepta sona a sabuda: genèrics, preus de referència, prescripció per principi actiu. Amb això, en 2011 la partida ha baixat un 10%. Però per aconseguir els 3.000 milions (un 30%) amb això no prou. Gairebé de passada, la ministra es va referir a negociar a la baixa amb els laboratoris. La veda ja està oberta amb els quals van acudir a la subhasta de fàrmacs andalusa. El que no es preveu és excloure medicaments del finançament pel seu preu. Sí que es revisarà la llista per treure els obsolets. Va haver-hi altres mesures: targeta sanitària electrònica, història clínica digital... Sembla un mantra que es repeteix, sense que es vegi final.

dijous, 12 d’abril del 2012

L’Oficina de Turisme de Bocairent registra 1.626 visitants durant la Pasqua i un 80% d’ocupació hostalera

L'Ajuntament de Bocairent ha fet un balanç de la primera setmana de Pasqua en la qual, l'Oficina de Turisme ha registrat 1.626 visitants i l'ocupació hostalera ha sigut del 80%. Dades que suposen que Bocairent consolida la seua condició de destí turístic de referència al País Valencià. 
 
Respecte als atractius locals, les Covetes dels Moros van ser de nou l'espai que va congregar més visitants amb prop de 1.800 persones amb un  màxim de 510 el diumenge. Igualment, la Cava de Sant Blai va registrar una gran nombre de curiosos, amb més de 1.000 turistes mentre que les recentment inaugurades Coves del Colomer també van despertar l'interés de centenars de persones.

Així mateix, la regidora de Turisme valora molt positivament les activitats programades al llarg d'estes jornades. De fet, la processó de Divendres Sant va congregar nombrosos assistents en el recorregut pel nucli històric de Bocairent; una xifra que es va disparar amb més de 1.000 espectadors a la representació del Pas de l'Hort eixa mateixa nit a la Plaça de bous.

Finalment, els comerciants que van participar en la fira instal·lada a la plaça de l'ajuntament van concloure la proposta satisfets pel volum de visitants i de vendes de productes tradicionals i artesans relacionats amb la població com: l'oli d'oliva, plantes, joguines, menjar casolà, souvenirs, sabó, melmelada, bijuteria en cristall o embotit. La iniciativa es completava amb passejades amb burros per als més menuts.

Per tot això, la nostra regidora, Noelia Vañó, fa un balanç molt positiu de la campanya, corroborat per unes xifres que van en augment i ens fan estar esperançats amb un futur en el qual el turisme siga un generador de riquesa fonamental de l'economia local. A més, Noelia agraeix la implicació de tot el sector per a que Bocairent consolide la seua posició de referent dins del turisme d'interior del País Valencià.

dilluns, 2 d’abril del 2012

Ximo Puig liderarà als socialistes valencians per intentar "guanyar a la dreta"

Des de l'agrupació local del PSPV-PSOE de Bocairent volem donar la nostra enhorabona al diputat socialista al Congrés i alcalde de Morella, Ximo Puig, que s'ha convertit aquest dissabte, entorn de les 15.00 hores, en el sisè secretari general del PSPV, en obtenir el 61,14 per cent dels vots, amb 142 suports més que el fins ara capdavanter del partit i candidat a la reelecció, Jorge Alarte. Una victòria merescuda i necessaria.

Puig ha afirmat que aquesta és una victòria conjunta del socialisme valencià i ha animat al conjunt del partit a liderar "una transformació" en la societat. En la seva primera intervenció com a secretari general del PSPV-PSOE, Puig ha assegurat que aquest partit inicia "una nova etapa" que, no obstant això, "no arrenca des de zero". "Sóc el primer i l'últim militant, ni sóc més ni sóc menys, doncs aquesta victòria és del PSPV-PSOE, del conjunt del partit", ha subratllat. Al seu judici, aquest conclave socialista posa fi a un procés que el seu objectiu, segons ha dit, "no és parar a la dreta. És guanyar a la dreta".

La caiguda de Jorge Alarte comportarà el relleu al capdavant del grup parlamentari, que queda escapçat. Però només en la cresta. El exsíndic té les hores comptades. La secretària general, Eva Martínez, també. Els tres portaveus adjunts no perdran aquest rang malgrat el canvi d'inquilí en la quarta planta de la seu de Blanqueríes. Carmen Ninet, Cristina Moreno i Francisco Toledo no sabran qui és el seu nou cap fins que no passin uns dies, segons van apuntar ahir fonts de l'entorn de Ximo Puig. No hi ha ple fins al 25 d'abril. La secretaria general serà assumida per Ana Barceló, una de les artífexs del triomf de l'alcalde de Morella. El nom del portaveu no es decidirà i qui tenia tots els punts per ocupar el càrrec.